Dit is waarom iedereen een sedumdak zou moeten hebben

Groendaken nemen toe in populariteit, en er komen steeds meer bedrijven, zoals De Dakvergroeners, die zich inzetten om mensen te helpen hun daken te vergroenen en te verduurzamen. Groendaken, zoals sedumdak, zijn ontzettend goed voor het milieu én voor uzelf, en dragen bij aan klimaatbestendig bouwen. Toch zijn deze voordelen op zichzelf vaak nog niet genoeg om de mensenmassa mee te krijgen en te overtuigen om daadwerkelijk een dergelijk dak aan te schaffen. Daarom hebben veel gemeenten besloten om een sedumdak subsidie aan te bieden voor mensen die wel de overstap naar een sedum dak maken en om dit aan te moedigen.

Minder onderhoud, meer privacy

Sedumdaken, zoals verkocht worden door de Dakvergroeners, zijn daken bestaand uit sedum, vetplantjes, die leven op uw dak. Deze plantjes zijn bestand tegen vele verschillende weersomstandigheden en beschermen uw dakbedekking dan ook tegen felle zon, hevige wind of regenval, en extreme temperaturen. Zo hebt u ook minder omkijken naar uw dakbedekking.

Daarnaast heeft het een isolerende werking, zowel wat betreft temperatuur als geluid. Warmte verdwijnt minder snel uit uw huis en kou komt sneller binnen. Harde geluiden van buiten worden afgeketst en die van binnen worden ook binnen gehouden. Dit geeft u in zekere zin meer privacy.

Temperatuurregulatie

Daarnaast zijn er vele ecologische voordelen, die in verschillende artikelen worden uitgelicht. De bekendste zijn biodiversiteit, waterabsorptie en luchtzuivering. Maar ook het verlagen van de omgevingstemperatuur is één van de vele voordelen. Doordat planten zonlicht absorberen en slechts voor een relatief klein deel reflecteren, wordt er een koeler klimaat gecreëerd. Dat betekent dat de warmte in de stad met 3 graden Celsius wordt verlaagd vanwege het absorberen, terwijl de temperatuur in huis minder snel verloren gaat en de airco minder hard hoeft te werken, waardoor u energie bespaart. Een ander ecologisch voordeel dat hiermee samenhangt, is het feit dat zonnepanelen een hoger rendement zullen hebben. Dit hangt samen met de door het sedumdak verlaagde temperatuur op het dak. Geen wonder dus dat er een sedumdak subsidie is!

Aanbevolen artikelen