Wat voor klanten heeft een wmo consulent?

De overheid heeft gemeenten verantwoordelijk gesteld voor het uitvoeren van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, ofwel de WMO. Het belangrijkste doel van deze wet is het helpen van mensen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. De wmo consulent behandelt en beoordeeld de aanvragen van deze mensen voor voorzieningen die te maken hebben met WMO. Trainingen tot wmo consulent worden gegeven door adviespartners, zoals bijvoorbeeld Stimulansz.

Cliënten van een consulent

Een wmo consulent heeft doorgaans veel te maken met ouderen van zestig jaar of ouder. Veel ouderen vinden het een fijn idee om zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen in plaats van in een verzorgingstehuis of ouderentehuis. Echter is het zelfstandig wonen niet allemaal meer zo zelfsprekend en makkelijk als toen zij nog jong waren. Daarom vragen zij vaak hulp aan familie, vrienden en kennissen.

In de meeste gevallen kunnen zij assisteren en bijdragen aan de hulp, zoals het bijvoorbeeld doen van de boodschappen, het afval buiten zetten of bijdragen aan de schoonmaak van het huis. Ook zijn er vaak vrijwilligers beschikbaar die delen van dit werk kunnen overnemen. Maar, in sommige gevallen is deze gebruikelijke hulp niet voldoende en is het een efficiëntere oplossing om voorzieningen op maat te regelen. Denk dan aan begeleiding, huishoudelijke hulp of persoonlijk vervoer. Doorgaans wordt er dan contact opgenomen met de gemeente. Het is dan de taak van de mwo consultant om deze aanvragen te beoordelen en af te werken.

Zelfstandig wonende ouderen

Ouderen willen graag in hun eigen en vertrouwde omgeving blijven wonen, waardoor het aantal ouderen dat langer zelfstandig thuis blijft wonen aan het stijgen is. Echter is zelfstandig wonen vaak niet meer zo makkelijk en vanzelfsprekend voor ze als toen ze nog jong waren, waardoor ouderen dus veel ongemakken kunnen ervaren. Denk aan beperkte mobiliteit en kracht- of evenwichtsverlies. 

Aanbevolen artikelen