Wat zijn de voornaamste stress symptomen?

We leven vandaag de dag in een ongelofelijk drukke maatschappij waarin er heel wat van ons wordt verwacht. Dit geldt niet alleen voor kinderen op school, maar ook voor volwassenen wanneer ze aan het werk zijn. Al deze hoge verwachtingen kunnen uiteindelijk zorgen voor een stevige druk en leiden tot het ontstaan van stress symptomen. Op zich kan een beetje stress niet zoveel kwaad, maar wanneer het zich gaat manifesteren wordt het meteen een compleet ander verhaal. Zou jij hier graag meer over te weten willen komen? Verdiep je dan beslist even in de onderstaande informatie.

Is stress altijd meteen een probleem? 

Er wordt tegenwoordig natuurlijk ongelofelijk veel gezegd en geschreven over stress. Daarbij wordt er vaak gezegd dat stress altijd slecht is. Helemaal juist is dat natuurlijk niet. Bovendien is het zo dat stress symptomen ook niet meteen heel erg of extreem moeten zijn, integendeel. Op het ogenblik dat je stress gaat ervaren is het vooral belangrijk om te weten wat er daarvan aan de basis ligt. Heb je bijvoorbeeld stress omdat je morgen een belangrijk examen hebt? Of heb je een belangrijke dag op het werk? Dan kan dat gezonde stress zijn die je alleen maar kan helpen om beter te presteren. 

Een compleet ander verhaal wordt het natuurlijk wanneer je op chronische basis wordt geconfronteerd met stress. De kans is in dat geval immers ook ongelofelijk groot dat er sprake is van steeds terugkerende of zelfs erger wordende stress symptomen. Wanneer dat het geval is spreekt het voor zich dat je er maar beter wat aan kan gaan doen. Voor veel mensen is het echter niet meteen duidelijk wanneer ze nu precies worden geplaagd door een grote hoeveelheid aan stress. Geldt dat ook voor jou? Dan zal de onderstaande informatie wat meer duidelijkheid scheppen.

Welke stress symptomen bestaan er allemaal? 

Feit is dat er in de praktijk menig aantal verschillende soorten stress symptomen bestaan. We maken daarbij een onderscheid tussen verschillende soorten zoals bijvoorbeeld:

  1. Lichamelijke stress symptomen;
  2. Emotionele en cognitieve stress symptomen;
  3. Stress symptomen op gedragsniveau; 
  4. Sociale symptomen;

Bovenstaande maakt duidelijk dat stress op heel veel verschillende manieren een invloed op ons kan hebben. Heel wat mensen krijgen door stress zelfs te maken met zeer ernstige lichamelijke klachten waar ze geen blijf mee weten. Bovendien is het zo dat stress uiteindelijk ook zou kunnen leiden tot andere mentale aandoeningen zoals bijvoorbeeld een burn-out. Omwille van deze reden is het altijd van belang om stress symptomen niet te negeren en de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Hoe uit stress zich voornamelijk in de praktijk?

Ondertussen weten we dus dat er heel wat verschillende soorten stress symptomen bestaan. De vraag die veel mensen zich echter nu nog zullen stellen heeft te maken met hoe deze zich voornamelijk uit in de praktijk. Dat is vrij eenvoudig, maar ook dit kan sterk verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die te kampen hebben met slaapproblemen, over een zeer kort lontje beschikken en geen zin hebben om ook maar iets te doen. Voor anderen geldt dan weer vooral dat ze lichamelijke klachten ervaren zoals buikpijn, gespannen spieren, hoofdpijn en ga zo maar door. In principe is het dus zo dat iedereen anders kan reageren op stress. 

Aanbevolen artikelen