Wat is Hepatitis A – Hepatitis B – Hepatitis C

Hepatitis A – Een inflammatoire virale ziekte van de lever met een korte incubatietijd. Hepatitis A kan worden overgedragen door het eten van besmet voedsel, door fecaal-oraal contact en/of via huishoudelijk contact. Hepatitis A kan mild tot ernstig zijn; symptomen zijn koorts, misselijkheid en geelzucht.

Hepatitis B – Voorheen serumhepatitis genoemd, wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Ongeveer 12% van de gevallen ontwikkelt zich tot chronische hepatitis. Het wordt verspreid via gedeelde naalden, door seksueel contact met geïnfecteerde personen, door blootstelling aan geïnfecteerde lichaamsvloeistoffen en van moeder op kind. Veel voorkomende symptomen zijn buikpijn, vermoeidheid, koorts, geelzucht en verhoogde leverenzymen.

Hepatitis C – is een levensbedreigende leverziekte die wordt overgedragen door blootstelling aan bloed. Een bijzonder gevaarlijke vorm van virale hepatitis, het wordt veroorzaakt door een RNA-virus. Hepatitis C kan leiden tot ernstige, blijvende leverschade en in veel gevallen tot de dood. Meer dan 82 procent van de geïnfecteerden zal overgaan tot chronische leverziekte. Er wordt vermoed dat er op dit moment meer dan 4,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten zijn die besmet zijn met hepatitis C, en meer dan 200 miljoen over de hele wereld.

Wat veroorzaakt Hepatitis A – Hepatitis B – Hepatitis C:

Hepatitis A – wordt veroorzaakt door een virus. Het virus dat hepatitis A veroorzaakt, wordt het hepatitis A-virus genoemd. Hepatitis A wordt verspreid door nauw persoonlijk contact met iemand anders die de infectie heeft. U kunt hepatitis A ook krijgen door: voedsel te eten dat is bereid door iemand met hepatitis A, of door water te drinken dat besmet is met hepatitis A.

Hepatitis B – wordt gemakkelijk verspreid door direct contact met het bloed of lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerde persoon. Hepatitis B kan bijvoorbeeld worden overgedragen van een geïnfecteerde moeder op haar baby bij de geboorte, door onbeschermde seks met een geïnfecteerde persoon, door naalden te delen voor het injecteren van straatdrugs en door beroepsmatig contact met bloed in een gezondheidszorgomgeving. Hepatitis B wordt niet verspreid via voedsel of water of door toevallig contact. Mensen kunnen hepatitis B hebben en de ziekte verspreiden zonder het te weten. Soms herstellen mensen die besmet zijn met het hepatitis B-virus nooit volledig van de infectie. Ze dragen het virus bij zich en kunnen de rest van hun leven anderen besmetten.

Hepatitis C – is een van de virussen die hepatitis of leverontsteking veroorzaakt. Het wordt voornamelijk verspreid door contact met geïnfecteerd bloed en veel minder door andere lichaamsvloeistoffen. Risicofactoren voor hepatitis C zijn onder meer degenen die gedeelde naalden hebben gebruikt, en degenen die vóór 1991 een bloedtransfusie hebben gekregen, en degenen die zijn getatoeëerd.

Hepatitis A – Hepatitis B – Hepatitis C – Symptomen:

Hepatitis A – Veel mensen met Hepatitis A vertonen helemaal geen symptomen, of ze worden onopgemerkt omdat de symptomen zo mild zijn. Oudere mensen hebben meer kans op symptomen dan kinderen. Mensen die geen symptomen hebben, kunnen het Hepatitis A-virus toch verspreiden. Symptomen van hepatitis A ontwikkelen zich meestal tussen 2 en 7 weken na infectie. De meest voorkomende symptomen zijn de volgende: Misselijkheid of braken, Diarree, Koorts, Huiduitslag, Vermoeidheid, Geelzucht, Donkere urine.

Hepatitis B – Net als bij hepatitis A vertonen sommige mensen geen symptomen wanneer ze besmet zijn met hepatitis B, of de symptomen kunnen zeer mild en griepachtig zijn. Alle symptomen die kunnen optreden, kunnen zijn: Geelzucht, Koorts en vermoeidheid, Diarree, Maagpijn, misselijkheid en braken.

Hepatitis C – Net als bij Hepatitis A en Hepatitis B, kunnen mensen met Hepatitis C ook geen symptomen vertonen, maar als ze dat wel doen, zullen ze waarschijnlijk een van de volgende symptomen hebben: lichte koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid, verlies van eetlust, misselijkheid, braken en diarree. Latere symptomen kunnen zijn: donkere koffiekleurige in plaats van donkergele urine, kleikleurige ontlasting, buikpijn en geelzucht.

Hepatitis A – Hepatitis B – Hepatitis C – Behandeling:

Hepatitis A – Er is geen specifieke behandeling voor Hepatitis A. Rust wordt aanbevolen tijdens de ergste fase van de ziekte, wanneer de symptomen het ernstigst zijn. Mensen met acute hepatitis moeten alcohol en alle stoffen die giftig zijn voor de lever, inclusief paracetamol, vermijden. Vet voedsel kan braken veroorzaken omdat afscheidingen uit de lever nodig zijn om vetten te verteren. Vette voedingsmiddelen kunnen tijdens de acute fase het beste worden vermeden.

Hepatitis B – Acute hepatitis B gaat meestal vanzelf over en vereist geen medische behandeling. Indien zeer ernstig, kunnen symptomen zoals braken of diarree behandeling vereisen om vocht en elektrolyten te herstellen. Er zijn geen medicijnen die kunnen voorkomen dat acute hepatitis B chronisch wordt.

Hepatitis C – De initiële behandeling van Hepatitis C hangt af van het feit of de infectie zich in een vroeg stadium bevindt of is gevorderd. Behandeling van kortdurende (acute) hepatitis: Acute hepatitis C kan mogelijk niet worden behandeld omdat de symptomen gewoonlijk mild of afwezig zijn, en hepatitis

Aanbevolen artikelen